FYLKESSKOLESJEFEN PÅ VILLE VEIER.

ANLEGGSGARTNERBRANSJEN, EN BRANSJE I VEKST.

Vi anleggsgartnere vil bli oppfattet som gartnere. Det er vi også, men ikke produksjonsgartnere.  Vi planter grønne busker, blomster og trær i hager, parker og på torg, vi legger brostein, skiferheller og lager granittmurer.  Vi kjører også gravemaskiner, lastebiler og traktorer. Vi kan også  forskale og støpe trapper og murer.  Det eneste vi ikke gjør som gartnere er å produser kål og gulrøtter.  Denne innledning for å presisere hva en anleggsgartner egentlig jobber med.  Vi er de grønne entreprenørene i byggebransjen.

Vi ser nok en gang at de ansvarlige for den videregående utdanningen i  vårt fylke vil kvitte seg med anleggsgartnerutdanningen på Lier videregående skole.  Dette er muligens begrunnet i at søkningen til kurset har variert noe de seneste år.  Dette beror hovedsakelig på for dårlig markedsføring av faget og på omleggingen til reform 94.  Fra ledelsen ved Lier v. Skole er det neglisjert å arbeide med markedsføring av kurstilbudet, unntaket er noen driftige lærere som gjør det de kan uten bakking fra ledelsen.  Av en eller annen grunn jeg ikke kan forklare virker det som om ledelsen ved skolen vil ha minst mulig med oss som er ute i næringen å gjøre. Vi fra bransjen har også vært for dårlige, vi tenker som småbedriftseiere i en travel hverdag ikke nok på morgendagen og må skjerpe oss her.  Det er vi villige til og via hjelp fra bl.a. Senter for opplæring i Anleggsgartnerfaget skal vi nå ut i marken.  Overgangen til reform 94  skapte også et vakuum i vår bransje.  Tidligere var gjennomsnittsalderen på de som tok anleggsgartnerutdanning godt over 20 år,  mange hadde både artium og flere års praksis bak seg.  Da reform 94 ble innført  ble elevene plutselig 4-5 år yngre.  Vi sliter med å rekruttere så unge mennesker.

Vi er en liten bransje og har få handfaste tall å slå i bordet med.  Det vi vet er at det er et skrikende behov for fagfolk og vi leter med lys å lykter etter sådanne.  For egen del driver jeg et av landets største anleggsgartnerfirmaer og vi har bare i år ansatt 6 nye helårs medarbeidere samt opptil 10 sesongarbeidere.  Disse har behov for mer utdanning i form av voksenopplæring og fagkurs. Dessverre har svært få av dem utdanning i faget fra tidligere.  Kollegaer har samme problem.

Lier v. Skole  - tidligere Statens Garnerskole Jensvoll  har siden 1960 utdannet anleggsgartnere, og var fram til 1985 den eneste skolen i landet som utdannet anleggsgartnere.  Skolen er fortsatt den ledende skolen i landet når det gjelder fagkompetanse, bygninger og utstyr. Staten har gjennom en årrekke før fylket tok over sprøytet mange millioner inn i skolen  for å tilrettelegge for anleggsgatnerutdanningen.  De andre tilbudene som gis rundt i landet henvender seg til Lier v skole for å få rettleding og hjelp til å lage sine fylkestilbud.  Lier v skole har også i samarbeid med næringen bygd opp Anleggsgartnernes kompetansesenter.  Dette senteret er samkjørt med næringen og vi som utførende anleggsgartnere har stor nytte av dette tilbudet.  Sentrert  skal selge tilbud om kurs og lignende til bransjen og er ikke bare selvfinansierende, men går med et bra overskudd.   I 1999 som var første år hadde senteret en omsetning på ca 250’ som økte til ca 650’ i 2000, for 2001 er prognosen  1.300’ og et direkte overskudd på ca 250’. Vi anleggsgartnere er stort sett små bedrifter som har liten tid og mulighet til å lage egne kurs for ansatte, derfor er tilbudet på skolen svært velkommen blant oss i næringen. Skole og næring - hand i hand, det er et svært godt eksempel på dette.  Senteret styrer også i dag brevskole som fører fram til fagbrev.  Denne brevskolen var frontet av Norsk Anleggsgartnermesterlag og Norges byggskole og er nå kjøpt ut og administreres fra  kompetansesenteret ved Lier v skole. Nok et godt eksempel på samarbeid næring – skole.

I tillegg har bransjen vært med å opprette egen prøvestasjon ved skolen.  Hit kommer det kandidater fra hele Østlandet for å avlegge prøver.

Utvalget foreslår å flytte utdanningen til Gjennestad gartnerskole. Fordelen med det er at de der nede har en svært aktiv rektor som jobber via alle kanaler for å få flest mulig kurs til seg. Bakdelen er at: Tilbudet der nede er helt nytt de skal bygge opp ny kompetanse i sine rekker. Skolen ligger lengre fra det som oppfattes som bransjens hovedutviklingsområde i og rundt Oslo. Skolen er en kristen livssynskole, og svært få anleggsgartnere er personlig kristne. Skolen er også privat og garantien for tilbudet vil avhenge av styret og rektor for skolen uten kontroll fra  faget eller myndighetene.

Anleggsgartnerbransjen er i vekst bare se rundt oss i Drammen sentrum, nye veianlegg, fornying av Bragernes torg, Fjordparken  og ny gatebruksplan i Drammen sentrum  med flere. Her skal det anlegges kantstein, legges brostein og plantes trær.  Vi trenger fagfolk til dette.  Da må det være høl i hue å legge ned noe vi har i fylket, til og med det beste i landet. Jeg henstiller til fylkespolitikerne å tenke seg om både to og tre ganger før de legger ned. Jeg håper inderlig at dere pålegger fylkesskolesjefen og rektor å utnytte de ressursene og mulighetene fylket har til å styrke anleggsgarnerutdanningen  ved Lier v skole.  Vi fra bransjen har alltid stilt opp, og vi er svært positive til det igjen – når som helst.

 

Jan B Steen
Anleggsgartnermester

sakens utgangspunkt finner du her>>