Plantebørsen, en oase i Lier
Tekst: John K. Mjøen
Nå er det ikke lenger nødvendig å reise til fjerne himmelstrøk for å se på eksotiske planter. Ta turen til Plantebørsen så kan du begi deg ut på en vandring mellom blomster i flotte farger og eksotiske planteslag. Midt i blant blomster og trær møter vi  Arild Bergem den blide og hyggelige lederen av Plantebørsen. Selv om han har mange gjøremål og telefonen kimer ustoppelig, tar han seg tid til en prat med oss.  

Plantebørsen ble stiftet for ti år siden og holder til i Norges frukt og grønnsakskommune Lier.

Nye ideer når det gjelder formskjæring av trær og busker. 

Den har 20 ansatte, 12 nordmenn og 8 polakker. 4 av de ansatte er utdannet gartnere, men Bergem presiserer at de fleste har lang erfaring fra hagesenterbransjen. Sjefen selv har utdannelse som blomsterdekoratør.

Plantebørsen disponerer et areal på ca 20 mål. I dag er ca 7 mål av dette hagesenter. Bergem har en visjon om at det meste av arealet etter hvert skal bli opparbeidet, slik at planter og trær ikke skal stå bortgjemt på en lagerplass, men være tilgjengelig for kunden.
Plantebørsen er et frittstående hagesenter, og de ønsker fortsatt også å være det. Bergem begrunner dette med friheten til selv å velge hvilke planter han ønsker å ha i hagesenteret. Den eneste ulempen han ser med å stå utenfor en kjede er bonusene som han kunne ha oppnådd gjennom et kjedesamarbeid.  

Plantebørsen satser på det private markedet, men også anleggsgartnerne er hjertelig velkommen til å handle hos dem. I dag bistår Bergem 3 – 4 anleggsgartnerfirma med anbudsregning når det gjelder større planteleveranser. 

De største plantene og trærne som står på området blir som regel kjøpt av anleggsgartnerne får jeg opplyst.

Her mangler vi bare ildfluer for at lampen skal lyse

Problemet med pussing og lakking er fjernet her. 
Anleggsgartnerne tar ofte med seg kundene på en tur i hagesenteret for å vise frem eller diskutere hva slags planter som skal brukes.
Hvis du kommer som privatkunde og trenger tips og råd, er de ansatte behjelpelig med å tegne en skisse til deg, samt gi deg gode råd og veiledning.
Hagesenteret er bygd opp slik at det skal være en opplevelse å være der både for store og små. For de små er det satt opp en lekeseksjon som de kan boltre seg i.

Sikkerheten rundt lekeapparatet er tatt godt vare på med bruk av godkjent fallunderlag. Rett bortenfor lekeseksjonen finner vi en fiskedam med flotte og store gullfisker i. For de som er litt større finner du bord og benker, fint tilpasset i miljø hvor du kan ta med deg noen ideer til å bruke i egen hage. Ellers så finner du alt hjerte kan begjære av krukker, sommerblomster, stauder, verktøy, lysthus, paviljonger, møbler, planter, trær, ja alt en som er opptatt av utemiljø vil se.

Midt i blant stabler med sommerblomster finner jeg  to trivelige damer, Bozena Bergem og Marit Støvern. Det er tydelig at begge to trives i jobben, de klager ikke på lange dager, men synes at det bare er gøy. De fremhever fordelene med å jobbe i et hagesenter som er litt på den ”gamle” måten. De treffer kundene på en mer personlig måte, fremfor det å jobbe i et kjøpesenter, der du får mindre mulighet til den personlige kontakten med kunden. De forteller at mange kunder kommer til Plantebørsen for å rusle en tur rundt omkring i hagesenteret bare for å se og kose seg og ta en fagprat.

Mange av plantene som du finner her er av det eksotiske slaget. Ikke alle plantene tåler vinteren i Norge, vi finner flere planteslag som har hardførhetstall H2, men de ansatte er nøye med å påpeke at disse må stå i en kjeller eller i et drivhus om vinteren. Jeg vil på det varmeste anbefale de som har behov for litt veiledning, eller trenger noen ideer, til å ta en tur til Plantebørsen for å oppleve det trivelige miljøet som er skapt der.  

Hagesenteret fremstår som ryddig, og med mange spennende planteslag Store rododendron i full blomstring

til Utemiljø.info>>