PERMITTERING

Tekst: Øivind Kofstad
Kilder: NAML sekretariatet/Aetat/Arbeidstilsynet

Fremgangsmåte


1Innledning

Tariffbundne bedrifter som vurderer å bruke permittering i forbindelse med kortvarige, forbigående driftsinnskrenkninger er bundet av Hovedavtalen mellom LO og NHO (HA)
kap. 8. Vi anbefaler alle å følge disse regler, selv om det ikke er inngått tariffavtale ved bedriften.

2. Det må være nødvendig
Det er kun dersom det ikke er mulig å sysselsette ansatte på en forsvarlig måte at det er saklig grunn til å gå til permitteringer. Permitteringer utover 6 måneder kan ikke gjennomføres, unntatt når det er oppnådd enighet om det med de tillitsvalgte. Permittering uten lønn kan kun gjelde for 26 uker i løpet av de siste 18 måneder.

3. Saksbehandlingen
Før varsel om permittering sendes ut, skal det konfereres med de tillitsvalgte. Det skal settes opp protokoll fra møtet.  I protokollen skal medtas grunnen til permitteringen, sannsynlig lengde og omfanget., samt hvordan varsel skal gis. Dersom det ikke oppnås enighet med de tillitsvalgte om at varsel gis ved oppslag, skal det gis skriftlig varsel til den enkelte arbeidstaker.

Protokollen skal dateres og underskrives av arbeidsgivers representant og tillitsvalgte. I protokollen kan medtas det partene er enige og uenige om.

Dersom ansiennitet fravikes må det begrunnes. Det er mulig å bruke rullerende permitteringer, dvs. at et større antall ansatte er med i permitteringen enn det behovet tilsier, men slik at kun det antall som er nødvendig til enhver tid er permittert. Dette kan gjøre det lettere å få aksept for at ansiennitet fravikes. Selv om det skulle være uenighet om ansiennitetsspørsmålet, kan likevel arbeidsgiver gjennomføre permitteringene. (se også pkt 11)

Permitteringer kan først iverksettes 14-dager etter at varsel er gitt.

Hvis det er mulig, skal permitteringens sannsynlige lengde oppgis. Er det ikke mulig, skal det avtales nytt møte senest innen 1 måned etter at permitteringene ble iverksatt. Dette skal stå i protokollen.

Fortsatt permittering skal drøftes med de tillitsvalgte hver måned, hvis det ikke oppnås enighet med de tillitsvalgte om andre tidspunkter for nye drøftelser. Sett alltid opp protokoll fra disse møtene.

Dersom det ser ut som om det blir behov for oppsigelser, skal det innledes drøftelser med de tillitsvalgte umiddelbart.

4. Iverksettelse av permitteringer
Når permitteringer iverksettes skal hver enkelt permittert ha skriftlig bevis om permitteringen, grunnen til permitteringen og permitteringens sannsynlige lengde; evt. inntil videre.

Dersom arbeidstaker er helt permittert skal det betales lønn i 10 dager fra og med første permitteringsdag. Lønnen er den samme som lønn under sykdom. Deretter får arbeidstaker arbeidsledighetstrygd (etter ventedager).

Dersom en arbeidstaker gis kortvarige oppdrag (inntil 4 uker) i permitteringstiden, opphører ikke permitteringen. Dette innebærer at når en arbeidstaker etter en slik kort arbeidsperiode går ut i permittering igjen, skal det ikke betales ny 10-dagers arbeidsgiverperiode. Har den ansatte f.eks. vært tatt inn til kortvarig snørydding skal dette innberettes på meldekortet. Dette er den ansattes ansvar..

Det skal gis melding til Aetat på stedet om permitteringen dersom den omfatter minst 10 arbeidstakere. Er det færre som permitteres er det ikke nødvendig.

5. Utforming av permitteringsbrevet
Permitteringsbrevet utformes ut fra omstendighetene, men kan se slik ut:


PERMITTERINGSVARSEL

Bedriftens navn:
Sted                                                                                     Dato:


Til den ansatte:

På grunn av arbeidsmangel permitteres du med virkning fra 14 dager fra dags dato. Permitteringens sannsynlige lengde er …..(6) måneder.

Dette brev gjelder som bevis for permittering overfor arbeidskontoret.

Med vennlig hilsen

………………….
Daglig leder

6. Oppsigelsestid
Hver oppmerksom på at en permittert ansatt kun har 14 dagers oppsigelsestid fra datert dato. Dersom permitteringen er utover 3 mnd., kan det etter Hovedavtalen fratres uten oppsigelsestid, dersom permitterte har fått seg ny jobb.
Arbeidsgiver må holde seg til kontrakt.

7. Utbetalinger
10 første virkedager - dekkes av arbeidsgiver 
5 neste virkedager - regnes som karantenedager, arbeidstaker dekker selv. (får ingen ting)
Deretter, og i maksimalt 26 uker fra permisjonens første dag dekkes av trygdekontoret. 

8. Utbetalingsgrunnlaget
Trygdekontoret utbetaler dagpenger på grunnlag av årsoppgave for utbetalt lønn. Det kan velges mellom siste års oppgave eller gjennomsnitt av de 3 siste årenes oppgave. Gunstigst alternativet for den permitterte skal velges.

9. Størrelsen på utbetalingen
Dagpenger utbetales i ukens 5 virkedager, og vil 
være i underkant av 63% av vanlig lønn. Feriepenger utbetales ikke på dette beløpet.

10. Første utbetaling
Arbeidstaker får meldekort på arbeidskontoret, som sendes inn hver annen fredag, som grunnlag for utbetaling hver 14 dag. 
Nb.
Hvor lang tid det tar før arbeidstaker får først utbetaling vil avhenge av hvilken ukesyklus han/henne  kommer inn i samt at arbeidskontoret sier klart ifra at behandlingstiden kan bli mer enn 14 dager ved stor pågang.

11. Jul/Påske
For at dagpenger skal utbetales på helligdager i jule og påskehøytiden, må den ansatte være permittert i minimum 6 uker. Dersom permitteringen trer i kraft  mindre enn 6 uker før høytiden, vil dagpenger for jul/påske etterbetales når 6 ukers perioden er passert.
Vær spesielt oppmerksom på dette ved rullerende permittering av de ansatte.