Publikasjon

Krav om setebelter i alle traktorer

Fra 5. desember er det krav om setebelter i alle traktorer som brukes i næringsøyemed. Arbeidstilsynet regner at kravet vil spare ett til to menneskeliv i året, bare i landbruket. På 1990-tallet omkom 16 personer i landbruket, fordi de ble kastet ut av førerhuset eller veltebøylen da traktoren veltet. Disse livene kunne vært spart ved bruk av setebelte.

Kravet gjelder også andre maskiner som kan velte, for eksempel hjullastere og dumpere, med noen unntak. Dermed er det slutt på den nesten 3 år lange overgangsordningen for å montere setebelter i eldre traktorer og arbeidsmaskiner. Kravet om setebelte går fram av Arbeidstilsynets "forskrift om bruk av arbeidsutstyr" (§ 37 og § 4). Forskriften sier at det skal finnes en "fastspenningsinnretning" for personer om bord på arbeidsutstyr dersom det er fare for at de kan bli knust mellom utstyret og bakken ved et velt.

Arbeidsgiver og den som driver enmannsbedrift eller familiebruk, er ansvarlig for at det er montert setebelter i arbeidsmaskinene i bedriften. Arbeidstilsynet vil følge opp i forbindelse med sine inspeksjoner og gi pålegg og eventuelt tvangsmulkt dersom det mangler belter.

Alle traktorer, og de aller fleste anleggsmaskiner, vil fra tid til annen brukes der det er fare for å bli kastet ut av førerhuset ved et velt. I praksis betyr det at alle traktorer og de aller fleste anleggsmaskiner må utstyres med setebelte. Minitraktorer uten førervern trenger ikke setebelte. Større, rundtsvingende gravemaskiner behøver normalt heller ikke ha setebelte.

Setebeltet skal brukes når det er en reell fare for velt. Det er med andre ord ikke krav om at setebelte i traktorer og andre mobile maskiner skal brukes bestandig, slik som i personbiler. Det er for eksempel ikke krav om at du skal sitte fastspent når du kjører på et flatt jorde, langt fra grøftekanter og lignende. Fordi kravet om "fastspenningsinnretning" ikke er hjemlet i vegtrafikkloven, er det heller ikke et absolutt krav at beltet skal brukes ved kjøring på vei. I praksis bør en likevel bruke beltet ved veitransport, fordi statistikken viser at svært mange ' velteulykker med arbeidsmaskiner skjer ved utforkjøring fra vei.

Kravet om setebelter i mobile maskiner er felles for alle EU/EØS-land, og retter seg mot arbeidsgiver. I Norge er kravet også gjort gjeldende for enmannsbedrifter og familiebruk i landbruket.

Det vanlige i traktorer og andre mobile maskiner er et topunkts belte. I traktorer og anleggsmaskiner må beltet vanligvis festes i selve førerstolen, fordi stolen beveger seg mye opp og ned på grunn av fjæring med stor "vandring". De fleste traktorer nyere enn 1990-modell er forberedt for montering av setebelte i førersetet. For eldre traktorer kan det være nødvendig å skifte setet for å få montert belte. En kan nemlig ikke gå ut fra at et gammelt sete har tilstrekkelig styrke til å tåle kreftene fra beltet ved et velt. En internasjonal standard (ISO 3776) krever at festepunkter og belte skal tåle en strekkraft på 450 kg.

 

Du kan bestille et særtrykk av forskriften ved å trykke "legg i handlekurv". på nedenstående link

http://www.arbeidstilsynet.no/regelverk/forskrifter/fors320.html