“Godkjent” Bergenser?
Tekst: Knut Geir Bjartland, Daglig leder NAML

Det regner veldig på vestlandet i dag – i dag også.  Selv under taket hos Svein sitt nybygg driver regnbygene innunder.
Det er forresten et imponerende nybygg. I den ene fløyen er det lager, garasjer, verksted og i den andre fløyen er det kontorer, spiserom, garderober og toaletter. Disse to fløyene ligger med 8 - 10 mesters avstand og mellom disse er den overbygde uteplassen.  

Vi smetter inn og opp trappen. Først møter vi Unni sin alltid blide god morgen stemme. Hun er Sveins tusenkunstner. Opprinnelig er hun trønder,

men etter mange års påvirkning har hun begynt å skarre nesten som en Bergenser. Unni er alltid blid og er hva en bergenser vil kalle ”et herlig menneske”. Litt lenger inne i korridoren med store vinduer mot den åpne overbygde plassen sitter Sigurd – odelsgutten som ser ut til å gå i fars fotspor når det gjelder yrkesvalg. Sterke meninger har de begge og de er ofte forskjellige, særlig de politiske meningsforskjellene er store. Dette gjør nok sitt til at dette vil bli en vellykket kombinasjon - og kanskje slipes de begge litt etter hvert.

Innerst inne og på det største kontoret, selvfølgelig, sitter Svein for anledningen ulastelig antrukket, nypressede bukser, slips og nystrøket skjorte. Vi skal til Baroniet Rosendal for å overrekke ”Årets grønne Park” pris, men det kan vi skrive om en annen gang. (En gang for lenge siden i 1978 utvandret Svein fra Nittedal i Akershus til Hansabyen Bergen. Ganske raskt etablerte han seg med eget firma (1980). Firmaet har vokst jevnt og trutt og omsetter i dag for noe i underkant av 25 mkr.)

Enklte år tar han med seg alle ansatte, inkl. ledsagere på tur, vi har hørt om turer til Barcelona, Praha. og nå sist til Danmark hvor vår kollega Lars Aarup (Danske Anlægsgartneres landsformann) stillet både firma og hus til disposisjon, det ble servert helgrillet gris og nok å drikke på – og det var masse god dansk gjestfrihet. Turen var selvsagt vellykket.

Når vi ser ut av vinduet på kontoret til Svein ser vi utover et hav av brostein – Han har vært i Tyskland og kjøpt en hel gate, enormt flott brostein, stor er den også – 38 kg veide den største. Mye av gatelegemet fra Berlin ligger nå i hovedgaten i Voss hvor Svein Boasson AS har store arbeider i gang. Andre store prosjekter utenbys er miljøgata i Nordheimsund. Når vi besøkte baroniet rakk vi også en tur til Husnes for å se på de arbeidene han har utført der.

På kontorveggene rett over skrivebordet henger et stort hjorteskinn, i følge han selv har han ikke skutt den, kun spist den! På en annen dominerende veggplass henger et bilde av en seilbåt, eller heter det skute?  Det er en fransk seilbåt, en Jeanneau 37 Sun Odysse – den ser lekker ut og inneholder sikker alt som behøves for den store jordomseilingen som Svein og Mildrid drømmer om, og den skal finne sted innen noen få år  - før lille Sigrid blir skolemoden (Sigrid blir 2 år i desember). Ifølge Svein er Sigrid allerede nå en meget bestemt dame – hun er enda mer bestemt enn det Elin var!! (så den arven kan han vanskelig snakke fra seg. Elin Lerum Boasson har også vært leder av natur og ungdom).

Sigurd er utdannet anleggsgartner-tekniker, pluss noen fag på Oslo ingeniørskole og noe på NLH på ÅS. Sigurd er det vi mer etablert vil kalle en oppvakt ungdom og han har nå overtatt en del ansvar på oppfølging av prosjektene samtidig som de andre prosjektlederne har fått tildelt større ansvarsområder. Sigurd har nettopp giftet seg med Ingrid som studerer i Oslo. Sigurd har også egen båt og den bor han i.

Svein har opprettet et rent vedlikeholdsfirma – Parkdrift AS - hvor Marianne Aasheim er daglig leder. Dette firmaet går også meget bra.

Hva gjør Svein når han ikke er på jobb, seiler, steller Sigrid eller pleier sin kone?
Da er det ikke mye tid tilbake, men de få minuttene han har bruker han effektivt. Han svømmer en gang i uka, prøver å få tid til på litt rypejakt på Hardangervidda. Tidligere spilte han Baryton i Bost (Bønes Old Star team).  - Også lager han av og til mat til Mildrid, mest i helgene, ”min spesialitet er hjort i rockefortsaus. Faktisk har jeg og Jan Inge Askeland gått på kurs i tilbereding av fransk selskapsmat – så dette kan vi!  Og så er jeg med i Rotary, det trives jeg med”

Så tar vi et par standardspørsmål. ”Hva leser du av bøker”, her svarer alle: ”Alt for lite”, og det svarer Svein også : ”Altfor lite, men jeg kjøper mye bøker. Jeg har akkurat ferdig med Bokhandleren i Kabul. Jeg har kommet gjennom de siste bøkene til Gunnar Stålesen med Varg Veum, ellers blir det selvsagt mye aviser, og fagblader.”

”Hvorfor ble du anleggsgartner? ”  ”Det bare ble sånn!  Svein er opprinnelig odelsgutt, men innså tidlig at det var lite fremtid i det faget. Han hadde først tenkt å bli møbelsnekker, men tok et år på gartnerskole og da gikk det som det gikk  ”og jeg har ikke angret en dag på at jeg ble anleggsgartner og hvis jeg skulle finne på å angre - så er det for sent nå.”

” Jeg tror bestemt at anleggsgartneryrket har en stor og lys fremtid, sett på bakgrunn av de siste års enorme utvikling av bransjen. Se bare på Statens vegvesen. Før var de negative til alt som hadde med vårt fag å gjøre, nå oppsker de oss og gjør det samme som oss. De er til og med på fagturer som har med brostein å gjøre, det kaller jeg fremskritt.
Jeg tror det blir flere større bedrifter i tiden fremover og store arbeidsoppgaver venter oss i denne byen. Dersom bytrikken nå skal ”innføres” igjen i Bergen vil det måtte opparbeides holdeplasser og nye gang- og sykkelstier og slikt blir det mye arbeide av”.

Svein hater å tape - spesielt anbudskonkurranser med en som er mye billiger og at dette går på kvaliteten på det gjennomførte prosjektet. ”Å tape anbud med små marginer er bare moro” sier han. (kanskje har ikke er helt ærlig nå?)

Svein har jeg lært å kjenne gjennom mange år. Han var vår landsformann i fem år før Steinar overtok formannsklubben. Jeg kjenner Svein som en svært trivelig og kunnskapsrik person, i tillegg til å være snill og omsorgsfull kan ham også være litt sær og henger seg av og til opp i detaljer, men det er vel slik han får til nærmest perfekt utførte arbeider. Når han blir irritert snakker han lavt, nesten uforståelig for oss, bortsett fra at vi skjønner at nå må vi passe oss.

Nok om ros og ris, tiden går fort og vi må avgårde til baroniet. Vi slenger oss inn i pick-up’en og setter kursen mot Rosendal. På lasteplanet har vi surret fast et strømaggregat som skal til Nordheimsund og bak baksetet ligger vinkelslipere, mureskjeer og mye annet nyttig og nødvendig verktøy. På de smale, svingete vestlandsveier og på fergeturene får vi tid til å prate og hygge oss.
Jeg takker Svein for noen utbytterike dager og ser frem til å komme på årsmøtet i Region Vest i begynnelsen av desember.